Djupdykning i AI och e-hälsa på TechHeads 2024

26 september 2024 | Nyheter

Den 24 september samlades 300 deltagare på konferensen TechHeads i Kalmar för att ta del av den senaste utvecklingen inom AI. eHealth Arena var Lead Partner för konferensens e-hälsospår, som var ett av tre parallella spår under dagen.

Mark Deeks inleder TechHeads 2024

Dagen började dock med en gemensam Keynote-presentation inför samtliga deltagare. Tonen för konferensen sattes då bokstavligen av musikern och heavy metal-forskaren Mark Deeks från England. Vid en högblank flygel utmanade han deltagarnas sinnen med kloka medskick om musikens betydelse för vår psykiska hälsa. Om AI-utvecklingen ska framåt behöver vi ju hålla som människor!

Två av dem som verkligen mös i minglet var Maria Eifrém och Tova Persson från eHealth Arena.
– Vi har sett fram emot den här dagen länge och jobbat hårt för att skapa ett intressant program för e-hälsospåret, säger Tova Persson
– Nu är det äntligen dags, säger Maria Eifrém, och det är så roligt att se alla förväntansfulla deltagare.

Mix av deltagare och ämnen

Bland deltagarna på TechHeads fanns en spännande mix representanter från näringslivet, region, kommun och akademi. Flera nyfikna internationella studenter från Linnéuniversitetet var också på plats.
– Vi läser datavetenskap sista året och är här för att nätverka. Vi är redo att börja våra yrkesliv och vill därför höra om de framväxande trenderna inom AI, säger Benoît Dervieux från Frankrike och Amol Kaushik från Singapore.

Trendspaningen utgjorde tillsammans med e-handel och e-hälsa TechHeads tre engagerande spår. I e-hälsospåret talade bland annat Louise Wandel från Region Halland om regionens arbete med informationsdriven vård. Mirelle Mård och Niklas Hörling från Kalmar kommun berättade tillsammans med Tilda Back från företaget Konvoj om de tester av AI för schemaläggning som pågår just ni i kommunen.

Mirelle Mård och Niklas Hörling från Kalmar Kommun föreläser tillsammans med Tilda Back, grundare av Konvoj.

– Med utvecklingen av AI inom hälsoområdet kommer långa ledtider och flera juridiska utmaningar. Det är därför extra intressant att höra om de aktuella satsningar som görs inom Region Halland och Kalmar kommun, menar Johan Hallenborg, verksamhetschef för eHealth Arena.

Väcker frågor

AI framkallar både fascination och funderingar över hur utvecklingen kommer att påverka samhället i stort. Med det kommer också reflektioner av mer existentiell karaktär, även för personer som verkar i branschen. På lunchen reflekterade systemutvecklarna Dejan Subotic och Robert Ahlberg från Fortnox AB kring detta.
– Ibland kan man fråga sig vad meningen med mänskligheten är om vi inte behövs för någon?

E-hälsospårets sista föreläsare knöt an till den mänskliga faktorn. Anna Olsson, Unova Consulting, lyfte förändringsledningens betydelse för att rusta dem som ska få människor att göra annorlunda.
– Det måste finnas utrymme för att prata om risker och etiska frågeställningar parallellt med den tekniska utvecklingen, påpekar hon.

– Vi är så nöjda med dagen och är väldigt nyfikna på alla diskussioner och nya kontakter den har bidragit till, avslutar Johan Hallenborg. Som medarrangörer känner vi oss fullmatade och genuint inspirerade så här dagarna efter!