Motivation, mod och människor: Höjdpunkter från eHealth Business nätverksträff

2 december 2024 | Nyheter

Snålblåsten i Kalmar hindrade inte den härligt kreativa stämningen vid eHealth Business fjärde nätverksträff. Fokus låg på vårdens behov och utmaningar – och motivationen att faktiskt göra något åt dem.

Redan under minglet satte Agneta Höglund Petersson, medicinskt ansvarig rehabilitering i Kalmar kommun, tonen:
– Vi skulle behöva utveckla ett motivationspiller!

Agneta var inbjuden till nätverksträffen för att som talare ge sin syn på vårdens behov ur perspektivet kommunal vård. De två andra talarna var Dan Johannesson, överläkare på ortopedkliniken på Kalmar länssjukhus, och Åke Åkesson, läkare och utvecklingsledare vid Region Kalmar län. De kompletterade bilden med sina perspektiv på behoven inom slutenvården respektive primärvården.

Kommunal omsorg: När förändring möter känslor

Kommunens omsorg är inriktad på mänsklig kontakt. Det är lätt att personalen backar till sina gamla arbetssätt om de inte får svar på sina frågor. Ett exempel som lyftes på nätverksträffen är när Kalmar kommun fick ta ett omtag efter sin introduktion av läkemedelsrobotar. Utgångsläget var 22 läkemedelsrobotar, men ingen implementeringsstrategi. Plötsligt kom ett larm från en av läkemedelsrobotarna och alla stod handfallna.
– Då satte vi igång en noggrann process för att säkerställa implementeringen. All personal engagerades genom utbildning och information, säger Agneta Höglund Petersson och fortsätter:
– Vi fick också bemöta personalens känslor. Sjuksköterskorna upplevde att de svek patienterna när robotar plötsligt skulle dela ut medicin och undersköterskorna var rädda för att förlora jobbet.

I dagsläget är 54 läkemedelsrobotar i bruk och utvärderingar visar på fler självständiga omsorgstagare, säkrare läkemedelshantering, tidsbesparing och effektivare resursutnyttjande.
– För att lyckas med implementering av digitala lösningar i vården krävs tydliga beslut, mod och en förmåga att beskriva vad som gäller, menar Johan Hallenborg, verksamhetschef vid eHealth Arena.

Lärdomar från Borgholm: Framtidens vård redan här

Åke Åkesson, läkare och utvecklingsledare vid Region Kalmar län, betonar att kommunens roll i framtidens sjukvård inte går att övervärdera. Han har varit verksamhetschef för hälsocentralen i Borgholms kommun – kommunen där befolkningsunderlaget redan motsvarar hur det kommer att se ut i hela landet 2072.
– Vi måste komma ihåg att över 50 procent av livets sjukvård konsumeras under det sista året vi lever, säger han.

Åke Åkesson avlivar två lögner om vården. Den ena är att behovet av vård är oändligt.
– Min erfarenhet är att det finns en oändlig efterfrågan på trygghet. Om patienten har saklig och motiverad trygghet, till exempel genom en enkel kontaktväg till doktorn, då sjunker vårdförbrukningen.

Den andra lögnen är påståendet att vi inte kommer att klara framtidens vård.
– Borgholms kommun verkar redan i framtiden, säger Åke Åkesson och hänvisar till sitt initiativ Borgholmsmodellen, där äldre patienter med hjärtsvikt undviker att bli inlagda på sjukhus tack vare trygg monitorering av sina värden i hemmet.

Digitalisering i slutenvården: Stor potential men liten marknad

Dan Johannesson, överläkare inom ortopedi som jobbar 80 procent med e-hälsofrågor, belyser de logistiska utmaningarna inom slutenvården.
– Vi skulle kunna spara 25 procent av vårdkostnaderna med digitala lösningar. Ändå kan stora satsningar faktiskt stå eller falla med en eldsjäl, berättar han och tar upp tre utvecklingsområden inom slutenvården: hospital@home, kroppsburen teknik och digitala journalsystem.

Dan Johannesson ser att svensk sjukvård generellt har en utmaning med anledning av vår ringa folkmängd då vissa digitala lösningar kräver stora investeringar. En intressant observation är hur vi förhåller oss till att AI kan göra fel inom vården.
– Jag skulle säga att människor i vården gör fel ungefär 15 procent av gångerna. AI gör bara fel i 3 procent av fallen, men ändå verkar många inte acceptera det. Istället förväntar de sig att AI ska vara helt felfritt innan de litar på tekniken, menar Dan Johannesson.

Han är överens med Agneta Höglund Petersson och Åke Åkesson om att problemet inte är utvecklingen av hård- och mjukvara för vården, utan ett intresse för verksamhetsutveckling inom vården.

Jan Thorell, lösningsspecialist vård och omsorg vid Atea, är en av deltagarna på nätverksträffen. Han sitter också med i styrgruppen för nätverket eHealth Business.
– Det är tydligt att vi leverantörer måste vara oerhört noga med implementeringen av digitala lösningar. Hemsjukvården är framtiden och tekniken finns för det. Utmaningen blir att se till att vårdpersonalen förstår, vill och ges rätt förutsättningar. Samtidigt måste de få fortsätta att göra det de brinner för, nämligen att hjälpa människor genom mänsklig kontakt, sammanfattar Jan Thorell föreläsarnas budskap.

Läs mer om eHealth Business här