E-hälsobolagens berättelser i fokus på konferens – ”Ni måste våga lite mer”
Den 14 oktober genomförde eHealth Arena konferensen ”Näringsliv och innovation – så bygger vi e-hälsomarknaden i Kalmar län”. Det blev en fullspäckad eftermiddag som både bjöd på spännande berättelser och nya insikter, bland annat kring vad som behövs för att e-hälsobolag ska kunna utvecklas i Kalmar län.
Med på konferensen fanns representanter från både näringsliv, akademi, region och kommun. Dels för att få en uppdatering kring arbetet med eHealth Arena och vad som har skett sedan man drog i gång satsningen för två år sedan, men framför allt för att ta del av berättelser som kan fortsätta utveckla och skapa bra förutsättningar för e-hälsobolag i länet.
– Jag skulle vilja sammanfatta dagen med ett ord – succé! Vi har fått berättelser som täckt in hela det ekosystem som behövs för att få en fungerande marknad, men vi har också satt fingret på sådant vi behöver jobba vidare på. Till exempel att vi behöver våga lite mer och testa nya grepp, säger Fia Mårdfelt, projektledare på eHealth Arena.
Träningsapp för cancerdrabbade
Två av talarna på konferensen var Victoria Vestman och Anna Wahlstam som driver inkubator-företaget Vestman & Wahlstam och som bland annat står bakom podden Vi är inte cancer. De berättade bland annat om en prototyp till en digital app som de snart kommer lansera, med syftet att möjliggöra träning för cancerdrabbade. Något som de själva saknade när de var sjuka.
– Forskning visar att träning är oerhört viktigt under en cancerbehandling, men idag finns det vissa brister inom vården som vi gärna vill fylla. Vi tränade redan innan vi fick våra diagnoser så för oss var det naturligt att fortsätta, men vissa dagar och veckor orkade vi inte, och då hade vi behövt en app som kunde ge oss pepp och stöd. Ett verktyg vi framför allt tror är viktigt för dem som inte har ett stort kontaktnät och som vill kunna ta del av andras erfarenheter, säger Victoria Vestman.
Konferensen moderator, Christina Johannesson, håller med om att vi behöver bli mer digitala och menar att hälsa, vård och omsorg idag ligger långt efter många andra branscher.
– Det finns en föreställning om hur vården ska vara, det vill säga sjuk in – till sjukhus eller vårdcentral – ut frisk. Detta är kostsamt, och ibland orealistiskt, både för individen och för vården. Digitala lösningar ger möjlighet att fokusera mer på hälsa, agera proaktivt och på distans. Det kräver ett paradigmskifte, inte minst när det gäller hur digitala hjälpmedel introduceras och upphandlas. Därför tycker jag att det är så härligt att se att det finns ett sådant engagemang här, från alla parter, att dra nytta av e-hälsa, för invånarna, medarbetarna, företagen och akademin. Det innebär samtidigt att parterna behöver göra tydliga åtaganden, för att tillsammans kunna utveckla marknaden, säger Christina Johannesson.
Spännande panelsamtal
Eftermiddagen avslutades med ett spännande panelsamtal, där bland annat Kalmar Science Park berättade hur de jobbar för att Kalmar län ska bli en attraktiv region att verka i och hur de kan stimulera tillväxt och innovation inom e-hälsoområdet.
– Dagen har verkligen visat på fina och viktiga exempel i framkant inom e-hälsoområdet som också ger konkreta resultat för patienter och samhället i stort. Jag är så stolt över detta! Det är precis sådant här som är viktigt för vår regions utveckling och som kommer bidra till tillväxt, nya innovationer och förhoppningsvis ännu fler nyetableringar, säger Louise Östlund, VD på Kalmar Science Park.
Utöver den feedback som kom från talarna hade också konferensdeltagarna möjlighet att skicka feedback genom Mentimeter och svara på vad som mer behöver arbetas med för att Kalmar län ska bli det självklara valet för e-hälsobolag att finnas och verka i.
– Vi är tacksamma för all värdefull återkoppling, som vi nu tar med oss i det fortsatta arbetet med eHealth Arena och näringslivstillväxten i länet, säger Fia Mårdfelt, projektledare på eHealth Arena.
Kontaktperson
Fia Mårdfelt, eHealth Arena
fia.mardfelt@ehealtharena.se